Queen tribute concert, 17 april 2010

Voor het eerst in de geschiedenis van de STA tribute-reeks, vond het lustrumconcert plaats in een “full house”. Al drie weken voor het concert was er geen kaartje meer te bemachtigen: met het STA-gastenboek als “zwarte markt”-medium, werd er in de tussenliggende periode dan ook nog driftig gehandeld in entreebewijzen.

Tijdens de twee tribute concerten van 2006 en 2007 had La Grange al terdege aangetoond dat ze in staat zijn een zaal “lekker” te kunnen voorverwarmen. Om het voor de aanwezigen deze keer allemaal nog herkenbaarder te maken, konden bezoekers deze keer van te voren via internet stemmen, welke nummers La Grange tijdens de Queen tribute avond ten gehore zou moeten brengen. Op verzoek van velen lieten de vijf blues-rock veteranen ook deze keer swingende gitaarrock uit de jaren zestig, zeventig en tachtig herleven.

Met het enthousiaste publiek als getuige kon met een gerust hart maar één conclusie getrokken worden: de “oude rockers” van La Grange, zoals Frans Eliëns ze aankondigde, waren het duidelijk nog niet verleerd. Om het geheugen nog even op te frissen: the line-up van La Grange bestaat uit Jos Saes: zang, mondharp, Hub Heijnen: bas, zang, Ley van de Beuken: gitaar, zang, René Hendrickx: drums en eerste uurs STA-lid Thijs Reijnders: gitaar, zang … uiteraard zou ik bijna zeggen !

Foto’s W!ll Verbeten

(Hier kun je klikken voor meer info over La Grange)


 

Een optreden van QueenMania betekent genieten van de ene na de andere hit van de wereldband Queen. “We will rock you”, “Radio Ga Ga”, “Under Pressure”, “Bohemian Rapsody”, “We Are The Champions” en nog véél meer: het kwam deze avond allemaal voorbij in één wervelende performance.

Het was op 24 november 1991 toen Freddie Mercury, lead-zanger en markant boegbeeld van de Britse band Queen, overleed. Minder dan een jaar later werd in Tsjechië QueenMania opgericht. De naam zegt het al: de Tsjechische heren waren zo idolaat van Queen dat een muzikaal eerbetoon aan een geniaal artiest en zijn fenomenale rockband niet kon uitblijven. Nou dat heeft het Astense publiek geweten. Zanger Peter Paul Paèut zette op het podium een weliswaar ietwat oudere, maar wel levensechte Freddy Mercury neer, compleet met alle karakteristieke showelementen van de entertainer. Ook de rest van de band mocht er wezen. Gitarist Joe “Brian May” Hajšo, bassist Peter “John Deacon” Hajšo, drummer Jiøi “Roger Taylor” Jirsa, aangevuld met toetsenist Michal David zetten allemaal hun beste muzikale beentje voor. Dit alles maakte dat de zaal bijna letterlijk explodeerde en waardoor het optreden van QueenMania een belevenis werd voor oor en oog.

Zoals Freddie Mercury zélf al verkondigde: ‘The show must go on’ … QueenMania liet in Asten de legende herleven en zorgde zo voor een onvergetelijke avond.

Foto’s W!ll Verbeten

(Hier kun je klikken voor meer info over QueenMania)